Vitamine D aanmaken voorjaarszon

Genieten en vitamine-D aanmaken in de voorjaarszon

Het is de eerste mooie weekend van het voorjaar. Vorige week vroor het nog en geen week later staat het kwik boven de twintig graden. Nederland trekt er op uit om uit de wind zon te pakken. Waarom genieten we zo van zonlicht?

Vitamines door zonnestralen

Massaal verdrijven we de bleke gezichten door zon te pakken. We associëren een gebruind gezicht met gezondheid. Het wordt ook mooier gevonden in de westerse cultuur. Meer vitamine D betekent een sterker immuunsysteem en een betere gezondheid. Je hebt vitamine D nodig om calcium uit je voeding op te nemen voor sterke botten, je gebit en voor het goed functioneren van je spieren.
Onder invloed van ultraviolette B stralen uit het zonlicht wordt cholesterol in onze huid omgezet in vitamine D. Een kwartier tot dertig minuten per dag is voldoende om de dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen voor de meeste mensen.

Wie hebben extra vitamine D nodig?

Kinderen onder de vier jaar, zwangeren, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 of mensen met een donkere huidskleur hebben vitamine D nodig in de voeding omdat ze op natuurlijke wijze (zonlicht) te weinig aanmaken of meer nodig hebben.Vitamine D zit in onze voeding; onder andere in vette vis, levertraan en het is toegevoegd aan margarine.Ook kun je ervoor kiezen een supplement te nemen. Pas op dat je niet teveel vitamine D binnenkrijgt, want dat kan ook schade toebrengen aan je lichaam. Denk dan onder andere aan vermoeidheid, nier- en leverfunctiestoornissen. Houdt je daarom aan de aanbevolen hoeveelheden.

Insmeren tegen zonnebrand

Het is aan te raden om verstandig om te gaan met de zon. Jaarlijks worden meer dan 65000 gevallen van huidkanker alleen al in het gezicht gevonden. Wanneer je begrijpt dat 15-30 minuten voldoende is om je dagelijkse dosis vitamine D aan te maken en na de winter onze natuurlijke zonnebrand, de gebruinde huid, nog niet is aangemaakt is het verstandig je huid te beschermen tegen beschadigende UV stralen. Bij het opstaan een factor 30 zonnebrandcreme gebruiken is al een fantastische eerste stap. Echter zonnebrand creme raakt uitgwerkt. Smeer daarom op het terras, bij fietsen, wandelen of in de tuin werken regelmatig de huid opnieuw in. In Nederland is factor dertig voldoende. En het mooie is dat je zelfs met smeren een gebruinde huid krijgt en voldoende vitamine D aanmaakt!

Wilt u meer weten over zonlicht en de huid? Meld u dan nu aan voor een webinar.

23 maart 2017

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *